Jalkapallo: erityisen hyvä liikuntaharrastus tytöille
Julkaistu: 24.05.2017 00.00

Jalkapallo: erityisen hyvä liikuntaharrastus tytöille

Kaikki liikunta on hyvästä mutta jalkapallo on tutkitusti erityisen hyvä liikuntaharrastus tytöille.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on tutkinut yhdessä yliopistotutkijoiden kanssa jalkapallon vaikutuksia Euroopassa tyttöjen ja nuorten naisten tunnetilaan. Tutkimuksessa huomioitiin jalkapallon vaikutus itseluottamukseen, omanarvontuntoon, hyvinvointiin, yhdessäolon tunteeseen, motivaatioon ja elämäntaitoihin sekä vertailtiin tuloksia muihin suosittuihin lajeihin. Tausta-aineistoa kerättiin kuudesta maasta: Tanskasta, Englannista, Saksasta, Espanjasta, Puolasta ja Turkista.

Tutkimuksen perusteella jalkapallolla on itseluottamukseen vaikuttavana tekijänä monia yhtäläisyyksiä huolimatta siitä, että naisten jalkapallo on erilaisessa kehitysvaiheessa eri puolilla Eurooppaa. Selkein indikaatio oli sille, että asuinpaikasta ja tasosta riippumatta jalkapalloa pelaavilla tytöillä on parempi itseluottamus kuin muita urheilulajia harrastavilla.

Vaikka UEFAlla epäilemättä onkin tutkimuksessa vähän oma lehmä ojassa, ovat tulokset loogisia ja uskottavia. Futisjoukkueessa saa olla mukana kivassa yhteisössä jossa voi käyttää omia vahvuuksiaan joukkueen hyväksi. Kentällä saa olla pelitilanteissa hyvällä tavalla röyhkeä ilman että kukaan tulee vaatimaan toimimaan kiltisti. Joukkueen tapahtumissa saa ottaa vastuuta itsestään ja joukkuekavereista.

Nämä ovat asioita joilla on epäilemättä suotuisa vaikutus niin tyttöjen kuin poikienkin itsetunnon kehitykselle.

Pajamäen Pallo-Veikoilla on tällä hetkellä kaksi tyttöjoukkuetta. Toisessa pelaavat vuosina 2008-2009 syntyneet tytöt ja toisessa vuosina 2010-2011. Peliryhmien toimintafilosofia on olla matalan kynnyksen joukkueita joihin on helppo tulla mukaan ja joissa on edullista ja mukavaa harrastaa.

Lisätietoja PPV:n tyttöjoukkueiden toiminnasta saa joukkueiden joukkueenjohtajilta (T08-09: Otto-Ville Kaukoniemi, T10-11: Janne Valkonen). Joukkueiden omilta nettisivuilta löytyy lisätietoja joukkueiden toiminnasta kuten harjoitusaikatauluista ja otteluista ja toimihenkilöiden yhteystiedot:

T08-09 -joukkueen sivut


T10-11 -joukkueen sivut

Lähde: Suomen Palloliitto

Seuran uusimmat