Päiväkotipalloa Pajamäessä
12.5.2018 13:16 Artikkelit / Pääsivusto

Paikallista yhteistoimintaa

Helatorstain aattona 9.5. Pajamäen Pallo-Veikot järjesti Pajamäen kentällä jalkapallokoulun Pajamäen päiväkodille. Tapahtumaan osallistui kolmessa ryhmässä lähemmäs 50 4-6 vuotiasta lasta. Tämän kaltainen yhteistyö paikallisten toimijoiden kesken on ensiarvoisen tärkeää sekä alueen yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden edistämiseksi sekä mahdollisuutena alueen lapsille ja nuorille harrastaa lähellä ja tuttujen ikätovereiden ja aikuisten seurassa.

Mahdollisuus harrastamiseen lähellä, tuttujen kavereiden kanssa vähintään kymmenenteen ikävuoteen asti pitäisi olla itsestäänselvyys. Perinteisestä harrastavien lasten vanhemmille tarkoitetusta ’Kuljeta, Kannusta, Kustanna’ -sloganista saisi erittäin mielellään jättää pois tuon yhden k-kirjaimen eli ’Kuljeta’. Korvataan se mieluummin termillä ’Osallistu’.

Pienissä kaupunginosaseuroissa on yleensä nimittäin huutava pula vapaaehtoisista. Jos nyt puhutaan esimerkiksi jalkapalloseuroista, niin ei tarvitse osata valmentaa tai ymmärtää jalkapallosta yhtään mitään, sillä tehtävää löytyy varmasti jokaiselle. Jokaisella on varmasti jotain tietotaitoa esimerkiksi oman ammatin tai harrastusten kautta josta olisi hyötyä joissakin seuratehtävissä. Valmentaminen on vain yksi tehtävä monen muun joukossa.

Pienet paikalliset seurat ovat erittäin tärkeä palanen alueellisen yhteisöllisyyden kasvattamiseksi, jos haluamme asuinalueeltamme muutakin kuin sen olevan vain nukkumalähiö. Lyhytnäköinen ’rahan valta’ -ajattelu jossa kustannuksista välittämättä lapsia viedään harrastuksiin kauas ja kalliisti, vaikka halvempi ja pitkällä aikavälillä kaikkien hyvinvointia ja viihtyvyyttä lisäävä paikallinen seura löytyisi lähes omalta ulko-ovelta. Se pieni paikallinen seura voisi kuitenkin näyttäytyä perheen jokapäiväisessä elämässä oman kaupunginosan tuttuina vanhempina ja lapsina, eikä vain silloin kun pari-kolme kertaa viikossa siirrytään esim. puolituntia suuntaansa viemään lasta harrastukseen ja ihmisten joukkoon joihin ei ole minkäänlaista kosketuspintaa niiden treenien/pelien ulkopuolella.

Mutta mitä tapahtui helatorstain aattona Pajamäen päiväkotilaisten kanssa. Jokaisen päiväkotiryhmän omiin ”treeneihin” oli sisällytetty aivan vastaavia elementtejä kuin mitä minkä tahansa aloittelevan jalkapallojoukkueen harjoituksissa voisi olla.

Hyvin tuntuivat kaikki jo tietävän, että mitä pitäisi ennen jokaista harjoitusta tehdä, oli kyseessä sitten jalkapallo, hiihto, koripallo tai mikä tahansa muu urheilulaji. Lapsilta kysyttäessä jokaisesta ryhmästä löytyi vastaus, että ”ensin lämmitellään!”. Ja mehän lämmittelimme. Juostiin etu- ja takaperin, laukattiin kädet pyörien eteen- ja taaksepäin, oltiin mittarimatoja, karhuja ja rapuja, poimittiin omenoita ja mustikoita. Miljoonista mahdollisista hipoista leikittiin lapsille hieman tuntemattomampaa liivihippaa.

Pienen juomatauon jälkeen siirryttiin siihen mitä kaikki olivat malttamattomina odottaneet eli jokaiselle pallo jalkaan ja tötteröiden keskelle - eri väristen tötteröiden hakemista ja valmentajan pillimerkkien seuraamista. Loppuun vielä muuta mukavaa pallon kanssa puuhaamista ja siinä se aika olikin mennyt kuin siivillä. Pelaamaan emme tällä kertaa ryhtyneet, sillä tarkoitus oli, että jokainen saa tutustua palloon mahdollisimman paljon oman tekemisen kautta.

Mukavan 45 minuuttisen jälkeen olikin sitten kiitosten aika. Päiväkodin jalkapallokoululaiset olivat erinomaisia, erinomaisen tarkkaavaisia ja aktiivisia oppilaita. Palkinnoksi osallistumisestaan PPV lahjoitti jokaiselle mitalin PPV:n punavalkoisin nauhoin sekä paketin jalkapallokortteja. Valmentaja sai palkinnoksi kiitokset, nähdä paljon lasten hienoja onnistumisia sekä iloiset ilmeet lasten kasvoilla. Voisiko juuri parempaa aamupäivää viettää. Tätä täytyy saada lisää, joten emmeköhän me palaa taas asiaan.

Toivottavasti edes muutamaan sydämeen syttyi pieni kipinä hienoon lajiin ja haluta palata pallon pariin hauskaan ja iloiseen toimintaan. Ehkäpä juuri meillä PPV:ssä - pienessä ja sympaattisessa seurassa, jossa keskiössä ja osa suurempaa kokonaisuutta on jokainen toimintaan omalla pienellä tai isommalla, mutta aina merkittävällä panoksellaan osallistuva.


   
Lisää uutisia
Pajamäen Pallo-Veikot Ry
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Kategoriat