Vuosien varrelta – PPV-lehti 1973

Vaikka Pajamäen Pallo-Veikot r.y. perustettiin vasta v. 1969, niin oman seuran perustamiseen tähtäävä toiminta aloitettiin jo vuosia aikaisemmin, nimittäin 1960-luvun alkupuoliskolla. Aluksi pelattiin ns. talojen välisiä jalkapallo-otteluita ja pidettiin samankaltaisia yleisurheilumittelöitä. Vuonna 1966 päätettiin yhdistää voimat ja pääasiassa kahdesta talosta, Pajamäentie 9:stä ja Poutamäentie 15:stä, saimme kokoon riittävän määrän pelaajia ja pääsimme pelaamaan Pitäjänmäen Tarmoon omana B-juniorijoukkueena. Vaikka pelaajamateriaali oli koottu niinkin suppealta alueelta, menestyimme varsin hyvin Helsingin piirin B-junioriluokassa ja sijoituksemme oli kolmas yhdeksänjoukkueisessa lohkossa. Joukkuemme puolustus oli kova, mistä oli osoituksena vain kuusi päästettyä maalia.

Seuraavana vuonna olimme ensimmäistä vuotta A-junioriluokassa, joten menestys jäi heikommaksi kuin edellisenä vuonna. Kymmenestä ottelusta tuli neljä voittoa, yksi tasapeli ja viisi häviötä maalisuhteen jäädessä negatiiviseksi lukemin 18–26.

Myöskin seuraavana vuonna menestys jäi heikoksi osittain sen vuoksi, että meidät oli sijoitettu kovempaan lohkoon kuin edellisenä vuonna. Kaudesta -68 oli tuloksena vain yksi voitto kahdeksasta ottelusta. Koska vuosi 1968 oli viimeinen juniorivuotemme, joukkueemme olisi seuraavalla pelikaudella hajoitettu useaan eri joukkueeseen ja koska alkuperäinen Tarmossa pelaamisen ehtomme oli saada pelata kaikki samassa joukkueessa, päätimme erota Pitäjänmäen Tarmosta.

Uudeksi seuraksemme tuli Talin Urheilijat, jossa saimme pelata täysin omana joukkueenamme. Kauden 1969 pelasimme piirin IV luokassa hyvällä menestyksellä. Ennen piirinsarjan alkua otimme osaa Suomen Cupiin, jossa voitimme ensimmäisen ottelun HuPaa vastaan ja toisella kierroksella hävisimme Gnistanille. Piirinsarja meni osaltamme hyvin, sillä seitsemästä ottelusta voitimme kaikki maalisuhteenkin olles- sa 18–4. Tämän jälkeen pelattiin piirin IV-luokan piirinmestaruudesta cup-me- netelmällä. Ensimmäinen ottelumme Otson 3:a vastaan päättyi voitoksemme 1- 0, joten seuraava ottelu oli semifinaaliottelu. Tämän ottelun hävisimme niukasti HJK:n nelosta vastaan 0-1, joten sijoituksemme H:gin piirin IV luokassa oli hyvä pronssisija. Tähän kauteen päättyikin pelimme 'vieraiden lippujen alla', sillä perustimme Pajamäkeen oman jalkapalloilun erikoisseuran 29.11.1969. Tähän mennessä olimme ehtineet pelata yhdessä viitisenkymmentä virallista ottelua, joten pelikokemusta oli jo jonkin verran.

Jo ensimmäisenä vuonna seura otti ohjelmaansa junioreiden koulutuksen. Jukka Kasurinen ja Vesa Särkijärvi aloittivat sen työn, joka jo tähän mennessä on tuottanut varsin mittavia saavutuksia.

Jo perustamisesta lähtien on seuramme päämääränä ollut tehokas juniorikoulutus. Tässä tavoitteessamme olemme melko hyvin onnistuneet, sillä olemme saaneet runsaasti oman kaupunginosamme nuorisoa jalkapalloilun ja seuratoiminnan piiriin. Tästä on osoituksena seuran jäsenmäärän kasvu muutamassa vuodessa puoleentoistasataan. Tästä kokonaismäärästä on yli puolet juniorijäseniä. Seuramme pyrkimyksenä onkin ensisijaisesti kasvattaa ja opastaa nuoria pelaajanalkuja jalkapalloilun vaikealla saralla, ja kun 'vanhat parrat' siirtyvät sikaariportaaseen, niin mikä olisikaan mukavampaa kuin nähdä seu- ran omia kasvatteja jatkamassa sitä työtä, minkä me olemme joskus aloittaneet.

Antero Lehto (PPV-lehti 1973)