B-juniorit - matkalla maineeseen

Kausi -74 oli menestyksekkäin Pajamäen Pallo-Veikkojen viisivuotisen historian aikana. PPV:n perustamisesta lähtien toiminnan keskipisteenä ollut juniorityö tuotti seuran ensimmäisen piirinmestaruuden. Helsingin parhaat B-juniorimme tuottivat yllätyksen myös SM-sarjassa selviytymällä loppusarjaan ja siinä kuudenneksi.

Hyvähenkiseen junioriryhmään ei suurseurojen harjoittama värväyspolitiikka ole tehonnut ja muutamat voittoisista nuorista ovat jo täIlä kaudella mukana kartuttamassa IV divisioonassa pelaavan edustusjoukkueenkin pistetiliä. Tulevaisuudessa PPV kipuaa näiden pelaajien avulla sarjaportaikoissa huomattavasti ylöspäin.


Piirimestaruuden 1974 voittanut PPV:n B-juniorijoukkue. Takarivi vasemmalta: maalivahtivalmentaja Vesa Ahlstrom, Kaj Klockars, Raimo Halonen, Timo Torkkeli, Jari Sokajarvi, Risto Pohjanpalo, Arto Jeramo, llkka Kuhakoski, Klaus Kankkunen, llkka Sinisalo, Kalle Soikkanen, Tomi Ristola ja valmentaja Jukka Kasurinen. Alarivi: Kari Rouvinen, Kari Leisvaara, lsmo Arponen, Pertti Rantamaki, Jussi Peho, Markku Rönkkö ja Jarmo Salo.

Nappuloista kypsymässä pelimiehiä

Pajamaen Pallo-Veikot täytti viime syksynä viisi vuotta. Toiminnan keskipisteena on seuran perustamisesta lähtien ollut juniorityö, joka aluksi tulosten valossa oli varsin vaatimatonta, silla pelaajamateriaalin niukkuus esti nopean rynnistyksen pallistien parrasvaloihin. Hiljaa hyvä tulee, sen saimme havaita viime syksynä. Pirkkolassa B-junioriemme lyötyä HJK:n Helsingin piirin finaalissa.

PPV:n B-juniorit päihitti pisteen erolla HJK:n ja voitti piirimestaruuden.

Mestaruutemme osoittaa, että myos uudemmilla seuroilla on mahdollisuus kehittyä isoisten tasolle, kunhan voivat välttää suurseurojen harjoittaman värväyspolitiikan. Pienelta alueelta koottu joukkue on myos yhtenäinen, hyvähenkinen ja yritteliäs, sen saimme viime kauden aikana todeta moneen otteeseen.

Loppuottelu piirin mestaruudesta HJK:ta vastaan oli erittäin tasainen ja vauhdikas. Ratkaisu tuli pelin 12. minuutilla, kun Ilkka Kuhakoski ampui suorasta vapaapotkusta pelin ainoan maalin.

Piirin otteluiden lisäksi PPV/B yllätti myös liiton SM-kilpailussa raivaamalla vaikeasta alkulohkosta huolimatta tiensä loppusarjaan ja siellä kuudenneksi. Sarja kävi monien matkaotteluiden vuoksi tietysti raskaaksi pikkuseuran kukkarolle, mutta siitä saatuja niin pelillisiä kuin henkisiäkin kokemuksia on pidettävä korvaamattomina. Tulevaisuudessa on myöskin tähtäimen asettaminen helpompaa, kun nyt tiedämme, mihin pystymme ikäluokkamme valtakunnallisellakin tasolla. Joukkueen parhaina pelaajina ovat olleet maalivahtikapteeni Pertti Rantamäki, toppari Arto Jeramo, keskikentän Risto Pohjanpalo ja eturivin Jussi Peho.Parhaina maalintekijöinä olivat viime kaudella Ilkka Kuhakoski 21 maalia ja Ismo Arponen 16 maalia.

Edellä mainittujen lisäksi ovat seuraavat pelaajat olleet tuomassa PPV:n ensimmais- ta piirinmestaruutta: Kaj Klockars, Markku Rönkkö, Klaus Kankkunen, Timo Torkkeli, Jarmo Salo, Tomi Ristola, Kalle Soikkanen, Raimo Halonen, Kari Leisvaara, Kari Rouvinen, Ilkka Sinisalo ja Jari Sokajarvi. Suurin osa joukkueesta edusti seuraamme jo vuonna 1970 nappulasarjoissa. Joukkuetta on valmentanut Jukka Kasurinen ja maalivahtivalmennuksesta on huolehtinut Vesa Ahlström.

Vuodet kultavat muistot

Vuonna 1974 alkoi kova treenaaminen jo näkyä. Jukka Kasurinen sai joukkueen hitsatuksi hyvin yhteen ja B- junnut pelasivat jo B-junioreiden SM-sarjassa itselleen kuudennen sijan. Samana kesänä otettiin Palloliitosta seuraamme yhteyttä. Bulgarialainen Sofian piirijoukkue halusi pelata ottelun Suomessa jotain tasoaan vastaavaa joukkuetta vastaan. Ottelua tarjottiin B-junioreillemme. Olimme tietysti imarreltuja saamastamme tarjouksesta ja suostuimme oitis. Kirjeenvaihtoa käytiin parin kuukauden ajan välillä Pajamäki-Sofia. Ja millä kielellä? No, tietysti serbokroatian kielellä. Ykkösjoukkueessamme pelasi tällöin eräs jugoslavialainen, joka antoi apuaan em. kielen käännöstehtävissä. Bulgarialaiset tulivat ja ottelu pelattiin Pallokentällä lukuisan katsojajoukon silmien edessä. Ottelu päättyi niukasti 0-1 vieraille. Vieraskoreuttako?


PPV:n menestyksekkäät B-juniorit pelasivat Pallokentällä bulgarialaisvieraita vastaan.

Lähteet: PPV-lehti 1975 ja PPV-lehti 1986